Speltherapie

Wat is speltherapie

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij spel het uitgangspunt is. Wanneer ingrijpende gebeurtenissen of psychische problemen de ontwikkeling van het kind belemmeren, kan speltherapie een oplossing bieden.
De samenwerking tussen Anny Hereijgers (praktijk de Krullevaar), Annemiek Bonenkamp en OPPB zorgt er voor dat er gespecialiseerde speltherapie en spelbegeleiding geboden kan worden.Kinderen vinden het vaak moeilijk om te praten over hun problemen. Ze verwerken hun ervaringen door te spelen. In hun spel kunnen zij gevoelens uiten en verwerken. Speltherapie is een hulpmiddel om een gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen. Door te spelen kan het kind zich ontspannen, zijn gedachten en gevoelens uiten en verwerken en experimenteren met ander gedrag. De speltherapeut biedt het kind de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en helpt het kind om emotioneel en cognitief nieuwe inzichten te verwerven.


Speltherapie is geïndiceerd bij stagnatie in de sociaal-emotionele ontwikkeling en wanneer het kind niet op eigen kracht, of met hulp van zijn omgeving, weer in balans kan komen.
Speltherapie is voor kinderen in de ontwikkelingsleeftijd van drie tot dertien jaar.Procedure
U kunt uw kind zelf telefonisch aanmelden. Een verwijsbrief is niet noodzakelijk. Daarna vindt er een kennismakingsgesprek plaats van ongeveer een uur. Dit gesprek kan plaats vinden met, maar ook zonder uw kind. Afhankelijk van diens leeftijd en u en uw kinds wensen.
Over de frequentie en het tijdstip van de kind contacten worden individuele afspraken in een behandelcontract gemaakt. Voor het slagen van een kindertherapie is een goede samenwerking met u als ouders/verzorgers belangrijk. De aard en de frequentie daarvan wordt zoveel mogelijk aan uw behoeften aangepast.


Werkwijze
Tijdens een speltherapiesessie speelt het kind samen met de speltherapeut in de spelkamer. De speltherapeut heeft alle aandacht voor het kind en bouwt met hem of haar een vertrouwensrelatie op. Dat duurt soms een paar weken. De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/of speelt mee. De speltherapeut sluit aan bij de initiatieven van het kind, leert de speeltaal van het kind begrijpen en geeft ondersteuning bij het uiten en verwerken van problemen. De therapie vindt plaats in de spelkamer. Die is zo ingericht dat het kind zoveel mogelijk vrijheid heeft om met allerlei speelgoed en expressiemateriaal te spelen: verkleedspullen, gezelschapsspelen, een zand- watertafel, poppen, dieren, voertuigen, teken- en knutselmateriaal, bouwmateriaal, etc.

Ouders/verzorgers kunnen zelf contact opnemen met de speltherapeut. Er is hierbij geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Soms heeft een kind veel problemen op school. Dan kan het goed zijn om een gesprek met de leerkracht van het kind te hebben of een observatie op school te doen.

Een therapie sessie duurt 45 minuten. De duur van de therapie is afhankelijk van de problematiek en het tempo van het kind. 
Bij verhindering dient minimaal 24 uur van tevoren te worden afgezegd. Inspreken op de voicemail is prima. 

Wilt u informatie over speltherapie of een afspraak maken? Dan kan dit via info@oppb.nl of door ons contactformulier in te vullen. E

Nieuws

Nieuws

De Week Tegen Pesten start 23 september 2019
Meer lezen

Trainingen

TOM Training najaar 2018. Voor wie? Kinderen die o.a. moeite hebben om handig te reageren en om te gaan met sociale s...
Meer lezen

Nieuwe adres!

Wat zijn we trots op onze nieuwe locatie! Uw vertrouwde team van hulpverleners in een nieuw jasje. Wat niet veranderd is, ...
Meer lezen